Vybíráme krb či kamna do dřevostavby a nízkoenergetického domu

Zpět na výpis

  • Autor: Petra Limberská
  • Kategorie: Rocal
  • Datum: 20 prosince, 2023

Pro mnoho architektů, projektantů a koncových zákazníků je instalace krbů a kamen do dřevostaveb a nízkoenergetických domů velkou výzvou. V tomto článku se podíváme na nejdůležitější aspekty instalací těchto topidel na dřevo. Těmi jsou primárně výkon spotřebiče a stavebně-konstrukční připravenost domu.

Výkon – alfa a omega dnešních domů

Dávno jsou pryč časy, kdy se výrobci krbů a kamen předháněli v tom, čí výrobek bude mít vyšší výkon (často i 20 kW). Díky technologickému pokroku v používaných materiálech došlo k výraznému zlepšení izolačních vlastností nově stavěných domů, a to jak zděných, tak dřevostaveb. Jejich tepelné ztráty se nyní pohybují na úrovni cca 5-9 kW, případně i méně.

Tepelné ztrátě domu by měl odpovídat výkon krbu či kamen. Tento tzv. “Nominální výkon” je povinně uveden v technickém listu daného topidla a je udávaný jako konkrétní hodnota v kW (např. 8,2 kW). Tuto hodnotu velmi často využívají projektanti jako bernou minci při zvažování, zda je dané topidlo do domu vhodné. A právě zde si dovolíme osvětu.

Nominální výkon je hodnota naměřená v laboratoři při měření emisí. Je to velice podobné jako u automobilů. Aby výrobce dosáhl co nejlepších hodnot emisí, používá takřka dokonalé dřevo – zcela vysušené, bez kůry, bez suků, komín má počítačem řízený tah, přívod vzduchu pro hoření je ideální a spalování je tak téměř dokonalé.

Běžný uživatel ve svém domě nemá šanci takto vysoké úrovně účinnosti spalování dosáhnout. Při posuzování vhodnosti daného topidla pro dům proto doporučujeme mít na paměti, že reálný výkon krbu či kamen v domě je o cca 30 % nižší, než uvedený “Nominální výkon” v technickém listu.

Stavebně-konstrukční připravenost domu

Základní prvky stavební připravenosti se týkají společně domů všech konstrukcí – betonových, zděných i dřevostaveb. Jedná se především o dostatečnou nosnost a tuhost podlahy pod krbem či kamny. Měla by v daném místě být bez podlahového vytápění, bez měkkých vrstev jako např. polystyrenu a nespalná (dlažba, beton, plech apod.), případně by na spalné podlaze měla být položena nespalná vrstva, např. kalené sklo.

Průměr komínu a roury přívodu vzduchu až na výjimky musí odpovídat průměrům uvedeným v technickém listu topidla. Doporučujeme proto, aby zákazník měl již na začátku stavby vybraný daný model krbu či kamen a podle toho dimenzoval průměr komínu a přívodu vzduchu.

Instalace krbů a kamen do dřevostaveb

Dřevostavby jsou velkým specifikem. Instalace krbů a kamen do dřevostaveb vyžadují důkladnou přípravu stavby domu. Nejde jen o výše zmíněnou nosnost podlahy. Zásadní je vyřešení faktu, že zdi jsou tzv. spalné. Proto musí topidlo buď stát dostatečně daleko od zdi (někdy i 50 cm), což často není žádoucí, anebo je nutné zvolit vhodný způsob odizolování dané stěny.

Jako typický příklad řešení můžeme použít model na zdi zavěšeného designového krbu Rocal MINI DROP, který do České republiky dováží, a u zákazníků montuje, společnost FLAMEN. Krb je kovový, horký, a navíc zavěšený na stěně. Na první pohled by se mohlo zdát, že jej není možné do dřevostavby vůbec nainstalovat.

Řešení je však elegantní, levné a jednoduché. Spočívá ve vybudování zděné předstěny, cca 1 metr široké, před dřevěnou stěnou. Tato předstěna vyřeší všechny problematické momenty najednou:

  • Tvoří tepelnou ochrannou vrstvu mezi krbem a dřevěnou stěnou
  • Má dostatečnou tuhost a nosnost, aby unesla váhu na ní přišroubovaného krbu
  • Schová se do ní roura přívodu vzduchu

Předstěnu lze potom například obložit nebo barevně odlišit od výmalby zbytku interiéru, aby se tak ještě více podtrhl design krbu.

Ač se tedy může na první pohled jevit, že není možné do některých domů či interiérů krb ani kamna vůbec nainstalovat, v naprosté většině případů lze ve spolupráci s odbornou firmou řešení nalézt.

Mohlo by vás dále zajímat

Jak správně topit v krbu a na co je důležité nezapomínat

Každý majitel krbu nebo krbových kamen ví, že správné topení vyžaduje pozornost a pravidelnou péči. Pokud se jim nevěnujete, můžete čelit problémům jako je dým z krbu, vyšší spotřeba dřeva a zkrácení životnosti krbu a komínu.

  • Autor: Petra Limberská
  • Kategorie: Rocal
  • Datum: 21 března, 2024

Proč začít se stavbou krbu v létě?

Pokud čtete tyto řádky, tak se pravděpodobně necháváte kolébat představou kouzelného živého ohně u vás doma a zajímá vás, proč se stavbou začínat, když je venku 30°. Nebo jste jako většina budoucích majitelů krbu a stavbu pohodlně odkládáte až na zimu.

  • Autor: Petra Limberská
  • Datum: 2 února, 2024

Jak správně čistit a udržovat kamna na dřevo?

Jedním z hlavních aspektů při výběru kamen na dřevo je obvykle i náročnost jejich čištění a celkové péče. Přestože je dřevo skvělým palivovým zdrojem pro efektivní výrobu tepla, vyžaduje tento způsob topení jistou údržbu navíc.

  • Autor: Petra Limberská
  • Kategorie: Rocal
  • Datum: 12 prosince, 2023

Máte zájem o realizaci krbu?

Volejte +420 731 170 480 nebo pište na flamen@flamen.cz

Máte-li zájem o cenovou nabídku nebo dotaz k některému produktu,
využijte formulář níže nebo využijte některý z kontaktů.

    * Povinná pole
    Odesláním souhlasím se zpracováním údajů z formuláře za účelem zpracování nezávazné cenové kalkulace. Více informací na: ochrana osobních údajů.
    • Široký sortiment

      Jsme jediný výrobce v Evropě, který má takto široký sortiment designových závěsných i centrálně stojících krbů.

    • Výborné ceny

      Pořiďte si kvalitní designovy prvek za cenu obyčejné vložky, který splňuje přísné ekologické a emisní normy ECODESIGN.

    • Rychlost realizace

      Nejžádanější modely máme skladem nebo k dodání do 1-3 měsíců. Realizace trvá v průměru 1-5 dní

    • Rocal
    • Norsk Kleber
    • Thorma
    • Aduro

    Navštivte naši
    vzorkovou prodejnu

    Rádi byste viděli produkty osobně? Zavolejte nám, domluvíme si termín konzultace a my Vás provedem naším showroomem.

    8:00 - 15:30 - Brandýs nad Labem, Nábřeží 122/6, 250 01

    Objednat se   nebo volejte 226 886 473