Jak správně čistit a udržovat kamna na dřevo?

Zpět na výpis

  • Autor: Petra Limberská
  • Kategorie: Rocal
  • Datum: 12 prosince, 2023

Jedním z hlavních aspektů při výběru kamen na dřevo je obvykle i náročnost jejich čištění a celkové péče. Přestože je dřevo skvělým palivovým zdrojem pro efektivní výrobu tepla, vyžaduje tento způsob topení jistou údržbu navíc.

Špinavá krbová kamna mohou jednak pěkně zaneřádit prostor vašeho domova, ale nejen to. Udržování v čistotě jim samozřejmě zvyšuje celkovou účinnost a prodlužuje životnost, což vám z dlouhodobého hlediska ušetří peníze. Přinášíme obecné i alternativní tipy a rady, jak se starat o váš designový krb či akumulační krbová kamna. A nebojte se, není to žádná raketová věda.

Shrňme si to nejdůležitější do pár bodů:

  • Udělejte si z čištění pravidelnou rutinu a dodržujte ji. Doporučuje se krbová kamna obstarat a řádně prohlédnout jednou za 14 dní či měsíc. Vyznačte si v kalendáři třeba plamínkem dny, kdy krb vyčistíte.
  • Čistěte podle toho, jak pravidelně kamna používáte. V zimě bude interval kratší než během letních měsíců.
  • V krbu spalujte vždy jen suché dřevo – v žádném případě nepoužívejte natřené nebo lakované dřevo, které je často ošetřeno chemikáliemi, a do kamen nevhazujte ani žádné jiné věci, které tam nepatří – prázdné obaly atd.
  • Připravte se na to, že bude potřeba uklízet nejen uvnitř, ale i kolem krbu, kouřovod a skleněná dvířka. Pro každou část krbu platí trochu jiný druh údržby.
  • Mezi základní vybavení, které budete potřebovat, patří noviny (na zakrytí podlahy), rukavice, kartáč na čištění, lopatka na popel a kovová nádoba na popel.

Čištění interiéru krbu

Před vysypáním popela z popelníku se vždy ujistěte, že je krb studený a veškeré palivo dohořelo. Pozor také na horké uhlíky, které se na první pohled zdají vychladlé! Nasaďte si ochranné rukavice a použijte menší lopatku na přemístění popela do kovové nádoby na popel nebo kovového kbelíku. A teď jen nekýchnout! Popel v nádobě odneste na bezpečné místo – vysypte jej do popelnice nebo na kompost.

  • Na popel nikdy nepoužívejte plastové kbelíky.
  • Trh nabízí speciální vysavače na popel, které vám usnadní práci.
  • Popel neskladujte nikdy uvnitř vašeho domu, zvláště pokud do nádoby neustále přisýpáte, aniž byste ji vyprázdnili. To může způsobit nahromadění oxidu uhelnatého ve vašem domě.

Čištění skleněných dvířek

Pokud jde o čištění skla u vašeho designového klenotu, máte tři možnosti. Věřte nebo ne, většiny drobných šmouh se zbavíte kusem zmačkaných novin. Jen dávejte dobrý pozor, abyste přílišnou silou neprolomili sklo. Dále můžete zcela zadarmo, a přesto skvěle vyčistit sklo popelem. Opravdu! Navlhčeným hadříkem naberete jemný popel přímo z topeniště a zčernalé sklo vyleštíte. Poslední možností jsou speciální přípravky, které se prodávají pro údržbu krbů. Tady buďte hodně opatrní. Snažte se, aby čistící prostředek nezatekl po skle až k těsnění, které by v tomto důsledku mohlo ztvrdnout a sklo prasknout. Nepoužívejte žádné agresivní přípravky, které by narušily materiály. K čištění vnějšku krbových kamen použijte vždy suchý hadřík, nikoliv vlhký. Časem by to způsobilo rez.

Úklid kolem krbu zvládnete snadno pomocí domácího vysavače s jakýmkoliv měkkým kartáčovým nástavcem k odstranění prachu a popela.

Nezanedbávejte kontroly kouřovodu a komína

Tento krok je sice asi ta nejvíc nepříjemná práce v rámci péče o krb, ale čištění sazí v těchto součástech je velmi důležité pro správný odvod kouře. Komín i kouřovod nechte alespoň jednou za sezónu zkontrolovat a vyčistit odborníkem.

S designovými krby ROCAL jde údržba jedna báseň…

Ať už máte doma model DROP, MINI DROP, RONDE CENTRAL či jakýkoliv jiný od značky ROCAL, nemusíte si například s takovým čištěním skla vůbec lámat hlavu. Všechny tyto produkty mají samooplachovací funkci skla, a tak ušetříte čas a nervy s leštěním.

Někteří naši prodejci vám nabídnou veškeré servisní služby v rámci smlouvy, a tak si můžete zajistit bezpečnost a péči o svůj krb již při koupi.

Liší se údržba designového krbu a akumulačních kamen?

Údržba akumulačních mastkových kamen značky NORSK KLEBER, která má tradicí od roku 1893, je podobná běžné údržbě ostatních krbů na dřevo. Vlastníte populární model Babina 6 nebo jiný? Postačí vám výše zmíněné vybavení. Nechybí zde ani funkce samooplachu skla. Popel můžete též vysát. V uživatelské příručce, kterou vám standardně dodáme spolu s vaším novým spotřebičem, najdete kompletní instrukce ke správnému zacházení s daným modelem včetně postupu, který je dobré při čištění dodržovat.

Mohlo by vás dále zajímat

Vyberte si krb podle Vašeho stylu bydlení!

Pokud i vy patříte mezi ty, kteří dbají na každý detail interiéru svého domova, máme pro vás skvělý tip. Pořiďte si krb!

Jak správně topit v krbu a na co je důležité nezapomínat

Každý majitel krbu nebo krbových kamen ví, že správné topení vyžaduje pozornost a pravidelnou péči. Pokud se jim nevěnujete, můžete čelit problémům jako je dým z krbu, vyšší spotřeba dřeva a zkrácení životnosti krbu a komínu.

  • Autor: Petra Limberská
  • Kategorie: Rocal
  • Datum: 21 března, 2024

Proč začít se stavbou krbu v létě?

Pokud čtete tyto řádky, tak se pravděpodobně necháváte kolébat představou kouzelného živého ohně u vás doma a zajímá vás, proč se stavbou začínat, když je venku 30°. Nebo jste jako většina budoucích majitelů krbu a stavbu pohodlně odkládáte až na zimu.

  • Autor: Petra Limberská
  • Datum: 2 února, 2024

Máte zájem o realizaci krbu?

Volejte +420 731 170 480 nebo pište na flamen@flamen.cz

Máte-li zájem o cenovou nabídku nebo dotaz k některému produktu,
využijte formulář níže nebo využijte některý z kontaktů.

    * Povinná pole
    Odesláním souhlasím se zpracováním údajů z formuláře za účelem zpracování nezávazné cenové kalkulace. Více informací na: ochrana osobních údajů.
    • Široký sortiment

      Jsme jediný výrobce v Evropě, který má takto široký sortiment designových závěsných i centrálně stojících krbů.

    • Výborné ceny

      Pořiďte si kvalitní designovy prvek za cenu obyčejné vložky, který splňuje přísné ekologické a emisní normy ECODESIGN.

    • Rychlost realizace

      Nejžádanější modely máme skladem nebo k dodání do 1-3 měsíců. Realizace trvá v průměru 1-5 dní

    • Rocal
    • Norsk Kleber
    • Thorma
    • Aduro

    Navštivte naši
    vzorkovou prodejnu

    Rádi byste viděli produkty osobně? Zavolejte nám, domluvíme si termín konzultace a my Vás provedem naším showroomem.

    8:00 - 15:30 - Brandýs nad Labem, Nábřeží 122/6, 250 01

    Objednat se   nebo volejte 226 886 473