Jak vybrat ideální krb nebo kamna pro Vaši domácnost

Zpět na výpis

Vybrat správný krb nebo kamna pro Váš domov může být zásadní rozhodnutí, které ovlivní nejen atmosféru a estetiku prostoru, ale i Vaše náklady na vytápění a ekologickou stopu. Jak se zorientovat v široké nabídce modelů, materiálů a značek Vám zodpovíme v následujícím článku. Poradíme Vám několik klíčových faktorů, které Vám pomohou vybrat ten správný krb a zjednoduší proces rozhodování.

Jak se vyznat v názvosloví

Před samotným výběrem je důležité si ujasnit, jaký typ zařízení je pro vás vhodný. Na trhu existuje několik možností:

  • Designové krby – Nabízejí minimalistický, luxusní vzhled a nevšední design do Vašeho domu. Pokud máte rádi originalitu, je tento typ topidla vhodný pro Vás. Designové krby nabízejí rychlý zdroj tepla, ideální jako doplněk k jinému hlavnímu zdroji tepla (tepelné čerpadlo, fotovoltaika). Instalace nevyžaduje složitou stavební přípravu. Vetšinou stačí dostatečná dosnost stěny, na které bude krb umístěn a nespalná podlaha.
  • Akumulační kamna – Tento typ kamen se vyznačuje schopností dlouhodobě uchovávat a následně sálat infračervené teplo v delším časovém horizontu. Jsou ideální pro ty, kdo preferují stabilní a dlouhodobé vytápění bez potřeby neustálého přikládání paliva. Podle velikosti kamen  můžete očekávat v průměru 4-24 hodin tepla po dohoření ohně. U akumulačních kamen je nutné dát si pozor na dostatečnou nosnost podlahy (kamna mohou vážit až 1 tunu!)
  • Krbová kamna – Ideální pro vytápění menších prostor. Mají vysokou účinnost a díky rychlému náběhu tepla jsou skvělým doplňkem pro domy i chalupy. Jejich instalace nevyžaduje ve většině případů žádnou speciální stavební přípravu, kromě vybudování externího přívodu vzduchu a napojení na komín (což je nutné u všech druhů topidel). Stejně jako u designových krbů, pokud se nejedná o akumulační kamna, mají tendenci rychleji vychladnout. Dají se postavit ke zdi, do prostoru i do rohu místnosti a nabízejí největší výběr na trhu mezi ostatními topidly.
  • Krbové vložky – Jsou vhodné pro ty, kteří chtějí „krb“ zakomponovat do zbytku interiéru tak, aby vypadal jako součást prostoru a nepoutal na sebe velkou pozornost. Krbové vložky se instalují do tzv. obestavby. Jinými slovy se jedná o stavbu kolem uzavřené vložky, která umožňuje další distribuci tepla dále do místnosti nebo do dalších prostorů. Podle způsobu, jakým je teplo rozváděno dále, máme tzv. teplovzdušné, teplovodní a akumulační krbové vložky. Výhodou krbové vložky a její obestavby je možnost poměrně dobře uzpůsobit výsledek příslušnému prostoru. Do obestavby lze zakomponovat prostor na uskladnění dřeva, krbovou římsu nebo krbové mřížky, které slouží pro rozvod teplého vzduchu.
  • Kamna na Pelety – Efektivní a ekologická varianta s automatickým podáváním paliva. Perfektní pro domácnosti, které chtějí kombinovat pohodlí s úsporou energie. Podle velikosti hořáku a množství nasypaného paliva lze regulovat délku trvání plamene. Někteří výrobci nabízejí také peletová kamna bez potřeby elektrické energie nebo možnost „vyměnit“ hořák za klasickou spalovací komoru a používat místo pelet dřevo.

Obrázek 1 – Akumulační mastková kamna Max Massiv

Velikost prostoru a výkon kamen

Jedním z nejdůležitějších faktorů je výkon kamen nebo krbu, který by měl odpovídat velikosti místnosti, kterou chcete vytápět. Pokud zvolíte příliš výkonný model, budete místnost přetápět, což povede k zbytečnému plýtvání palivem. Naopak málo výkonný model nebude efektivní. Vše závisí také na izolaci domu a klimatických podmínkách. Pozor! Nezapomínejte však také na to, že nominální výkon topidla není vždy nejlepším ukazatelem výkonu. Platí zde jednoduché pravidlo a to, že 1 kg dřeva vydá cca 3 kW/h tepla. Běžná dávka paliva se přitom pohybuje mezi 2-3 kg. Z toho vyplývá, že výkon topidla je ovlivněn velikostí a počtem jednotlivých přikládek, stejně jako kvalitou paliva.

Materiály, design a funkčnost

Materiál, ze kterého jsou kamna nebo krby vyrobeny, má velký vliv na jejich funkčnost a vzhled. Obecně platí, že:

  • Ocelová kamna se rychle zahřívají, ale také rychle chladnou. Jsou často k vidění v moderních, minimalistických interiérech jako doplněk k dalšímu zdroji tepla.
  • Litina poskytuje dlouhodobější teplo díky své schopnosti akumulace a je tradiční volbou pro robustní a klasické designy.
  • Mastek nebo jiné akumulační materiály udržují teplo po mnoho hodin i po dohoření ohně. Jsou ideální pro dlouhodobé vytápění a ekologicky šetrné provozy.

Flamen se zaměřuje nejen na funkčnost, ale i na krásný design, který může sloužit jako dominantní prvek v interiéru. Modely jako Drop a Vesta z kategorie designových krbů nebo modely Max Massiv a Grande Nobles z akumulačních kamen jsou výbornými příklady kombinace designu a výkonu.

Obrázek 2 – Designový krb Vesta

Ekologická stopa a účinnost

Ekologická stopa a účinnost jsou dnes klíčovými faktory při výběru moderních krbů a kamen. Produkty splňující certifikaci ECODESIGN se vyznačují minimalizovanými emisemi a maximálním využitím energie. Tyto modely přinášejí vysokou efektivitu a šetrnost k životnímu prostředí. Tuto certifikci splňují všechny produkty FLAMEN.

Palivo

Volba paliva hraje zásadní roli v nákladech na provoz i v uživatelském komfortu:

  • Dřevo je tradiční a cenově dostupná volba, ale vyžaduje prostor na skladování a pravidelnou údržbu. Je potřeba dbát také nízkou % vlhokost dřeva, což je možné ověřit např. pomocí vlhkoměru.
  • Pelety jsou komfortní řešení s automatickým dávkováním a vyšší účinností. Pořizovací cena je však oproti dřevu vyšší.
  • Plynové a elektrické krby jsou nejméně náročné na údržbu, ale také méně autentické z pohledu atmosféry. Cena energií také v posledních letech šla nahoru a tak se jedná o nejméně úsporné řešení.

Profesionální instalace a údržba

Jako dovozce Vám skrze naše realizační firmy, s kterými spolupracujeme, zajistíme profesionální instalaci topidla. Dbáme na odborná proškolení, která jsou pravidelně pořádaná v našich soukromých prostorách a zajišťují účastníkům školení perfektní znalost každé značky a daných produktů. Správná instalace je klíčová pro bezpečný a efektivní provoz krbu nebo kamen. Instalaci by měli vždy provádět odborníci, kteří zajistí optimální napojení na komín a dodržení všech bezpečnostních předpisů. Kromě instalace je také nutná pravidelná údržba, která prodlužuje životnost zařízení a zaručuje jeho maximální účinnost.

Flamen poskytuje kompletní servis včetně odborného poradenství a profesionální instalace, čímž svým zákazníkům zajišťuje bezstarostný a bezpečný provoz po celou dobu životnosti zařízení.

Obrázek 3 – Realizace designového krbu Ronde Central

 

Samozřejmě existuje mnoho dalších faktorů, které mohou ovlivnit rozhodnutí o koupi kamen či krbu. Každý zákazník má své specifické potřeby a priority, a proto je volba zařízení velmi individuální záležitostí. Někomu bude záležet především na designu, jiný se zaměří na výkon a efektivitu vytápění, zatímco další upřednostní snadnou údržbu a dlouhou životnost. Důležité je pečlivě zvážit všechny aspekty – od typu paliva, přes ekologické normy, až po prostorové možnosti a nároky na instalaci.

Pokud si nejste jisti, který model kamen či krbu je pro vás ten pravý, neváhejte se na nás obrátit. Jsme připraveni poskytnout Vám  odborné poradenství, odpovědět na Vaše otázky a pomoci Vám najít ideální řešení přesně podle Vašich potřeb. Rádi Vám vysvětlíme všechny detaily, abyste se mohli rozhodnout s jistotou.

Vaše FLAMEN-krby 

Přečtěte si naše další články: Krby a kamna: ideální volba pro vytápění Vašeho domova nebo Srovnání ceny designového závěsného krbu a běžné krbové vložky a další zde.

Mohlo by vás dále zajímat

For Arch 2024

  • Autor: krby
  • Kategorie: Aktuality
  • Datum: 8 září, 2024

Krby a kamna: ideální volba pro vytápění Vašeho domova!

Když přemýšlíte o ideálním způsobu vytápění vašeho domova, kamna a krby se mohou stát fascinující volbou, která nabízí unikátní kombinaci krásy, účinnosti a pohodlí. Přesvědčte se sami!

Tunová akumulační mastková kamna Altech - síla skrytá v eleganci

Tito velikáni holandské značky Altech představují nejnovější přírůstek v sortimentu Flamen! Jejich schopnosti Vás dostanou, jejich elegantní vzhled Vás nedchne a robustních kamen vám zatají dech. Věřte, že s modelem Max Massive neuděláte chybu. Váš interiér bude krásně vyhřátý a navíc vizuálně senzační!

Máte zájem o realizaci krbu?

Volejte +420 731 170 480 nebo pište na flamen@flamen.cz

Máte-li zájem o cenovou nabídku nebo dotaz k některému produktu,
využijte formulář níže nebo využijte některý z kontaktů.

    * Povinná pole
    Odesláním souhlasím se zpracováním údajů z formuláře za účelem zpracování nezávazné cenové kalkulace. Více informací na: ochrana osobních údajů.
    • Široký sortiment

      Jsme jediný výrobce v Evropě, který má takto široký sortiment designových závěsných i centrálně stojících krbů.

    • Výborné ceny

      Pořiďte si kvalitní designovy prvek za cenu obyčejné vložky, který splňuje přísné ekologické a emisní normy ECODESIGN.

    • Rychlost realizace

      Nejžádanější modely máme skladem nebo k dodání do 1-3 měsíců. Realizace trvá v průměru 1-5 dní

    • Rocal
    • Norsk Kleber
    • Thorma
    • Altech
    • Cocoon
    • Clementi

    Navštivte naši
    vzorkovou prodejnu

    Rádi byste viděli produkty osobně? Zavolejte nám, domluvíme si termín konzultace a my Vás provedem naším showroomem.

    8:00 - 15:30 - Brandýs nad Labem, Nábřeží 122/6, 250 01

    Objednat se   nebo volejte 226 886 473